Tarptautinė konferencija „Maisto švaistymas namų ūkiuose: kaip didinti problemos supratimą"

2018-04-02
Maždaug trečdalio pasaulyje pagaminamo maisto paprasčiausiai nesunaudojame arba išmetame. Daugiau nei milijardas žmonių visame pasaulyje eina miegoti alkani, todėl natūraliai kyla klausimas, kaip visa tai pakeisti. Švaistydami maistą ne tik nepasinaudojame galimybe pamaitinti alkstančiuosius, bet ir veltui eikvojame kitus išteklius, kaip antai žemę, vandenį ir energiją, ir darbo jėgą.

„Europoje kasmet išmetama 100 mln. tonų maisto. Ar vartotojai gali prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo?“ – paklausė Eurobarometras 2015 m. „Gali“, - atsakė 44 proc. lietuvių ir 88 proc. švedų. Optimizmas dėl vartotojų (ir namų ūkių) vaidmens labai nevienodai pasiskirstęs tarp ES šalių narių. Lietuva – pesimistiškiausia iš visų.

Balandžio 10 dieną, Žaliojo taško partnerių, Lietuvos vartotojų instituto, organizuojamoje konferencijoje „Maisto švaistymas namų ūkiuose: kaip didinti problemos supratimą“ patyrę ekspertai ir praktikai dalinsis įžvalgomis apie vartotojų elgesį ir pristatys įkvepiančių pavyzdžių, kaip pasiekti vartotojų protus ir širdis siekiant mažinti maisto švaistymo mastus. Kviečiame dalyvauti visus besidominčius bei neabejingus šiai temai.


Konferencijos kalba – anglų, sinchroninis vertimas į/iš lietuvių k. Renginys nemokamas, tačiau būtina išankstinė registracija internetu: https://tinyurl.com/NESVAISTYK



Programa

12:15-12:45 Registracija

12:45-13:00 Negalime delsti: maisto švaistymo mažinimo strategija ES. Vytenis Andriukaitis, Europos Komisijos narys, atsakingas už visuomenės sveikatą ir maisto saugą

13:00-13:30 Brangus, bet nuvertintas: apie maisto vertę. Zita Čeponytė, Lietuvos vartotojų instituto prezidentė

13:30-14:00 Maisto švaistymo išsivysčiusiose šalyse poveikis besivystančioms šalims. Robert van Otterdijk, Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) pareigūnas

14:00-14:30 Vartotojai ir maisto švaistymas: nieko čia nepadarysi? Sophie Hieke, Europos maisto informacijos tarybos (EUFIC) vartojimo tyrimų vadovė

14:30-14:45 Diskusija

14:45-15:15 Pertrauka

15:15-15:45 Kaip paveikti vartotojų elgseną siekiant mažinti maisto švaistymą. Lisanne van Geffen, Vageningeno universiteto (Nyderlandai) doktorantė

15:45-16:15 Kaip žmonėms paaiškinti, kas yra tausojantis maisto vartojimas: Nyderlandų patirtis. Margret Ploum, Nyderlandų mitybos centras

16:15-16:45 Sėkmingos komunikacijos atvejis: maisto švaistymo mažinimo kampanija „Puikus maistas, ačiū!”. Ingela Morfeldt, Malmės savivaldybė (Švedija)

16:45-17:00 Diskusija ir išvados


Lietuvos vartotojų instituto suburtą 6-ių šalių iniciatyvą remia Europos Sąjunga. http://www.vartotojai.lt/lt/conference